Oslava 33 let střediska Zveme všechny současné i bývalé členy na oslavu 33 let našeho skautského střediska ICHTHYS Plzeň. Je to jedinečná příležitost setkat se se svými kamarády a kamarádkami z oddílu, i... více

Nejbližší akce

Odpoledne pro ukrajinské děti


První oddílová schůzka - Zase ta byrokracie..

Zase ta byrokracie…

Vypadá to, že je dnes všudypřítomná a nelze se jí vyhnout ani na tak nepravděpodobné akci, jako je první společná schůzka skautského oddílu. Ta se konala 10. září a zúčastnili se jí (kromě několika vedoucích, kteří hráli trochu nevděčnou roli úředníků, jenž si ale většina z nich náležitě užívala) také mladší skauti a vlčata (8 – 15 let) a nováčci, které se do oddílu podařilo získat zejména při náboru konajícím se víkend před touto schůzkou.

Po úvodním oddílovém pokřiku, věcí novou a neznámou pro všechny nováčky, následovalo několik seznamovacích her, při nichž noví členové poznali některé vedoucí a hlavně sebe navzájem v družině – skupince přibližně deseti dětí, která se schází jednou týdně na hodinu a půl trvající schůzky a přibližně jednou za měsíc také na větší jedno (či více) denní výpravu.

Vedoucí mezitím připravovali jednotlivá stanoviště a „úřady“ pro hlavní hru této schůzky. Děti obdržely od „úřadu pro integraci byrokracie do běžných úkonů“ formulář, po jehož vyplnění měly naději na oficiální povolení k přechovávání štěněte v bytu. Na začátku se (ostatně jako ve skutečnosti) musely propracovat řadou více či méně nesmyslných kolonek. V další, mnohem složitější fázi hry ale přišlo na řadu získávání jednotlivých potvrzení. Na správě domu tak děti musely upovídané sousedce pomoci zbavit se myší a sousedovi s opravou střechy, v útulku měly za úkol z nečitelných archivů pomocí lupy zjistit plemeno svého štěněte a u veterináře se ho pokusit nakreslit.

Nejzábavnější (zejména pro představitele této role) se zdálo být vyšetření u psychiatra. Sestávalo se z různých cvičebních kreací, zpěvu lidových písní (samozřejmě na nevalné úrovni) a několika záludných otázek. Pokud se děti dostaly přes všechny tyto nástrahy, neměly zdaleka vyhráno – potvrzení totiž nejsou zadarmo a je třeba za ně zaplatit poctivou valutou, která se dá získat kde jinde než na pracovním úřadu. Bylo tedy nutné vzít do ruky lopatu a pár minut vyorávat plevel ze hřiště. Za to dětem připadla náležitá odměna v podobě papírových zlaťáků, které samozřejmě ihned zmizely v úředních pokladnách. Po překonání veškerých obtíží se radostní jednotlivci začali hlásit na magistrátu, kde však došlo k úřední chybě a hrozila skartace dokumentu a opakování celého procesu. Skauti vždycky tvrdili, že dokážou připravit na život…

Dětem, jak se zdálo, vůbec nevadilo postávat ve frontách a domlouvat se s úředníky, dokázaly se zabavit i asertivně vyřídit potřebné formality. Schůzka se dokonce o několik minut protáhla, takové bylo nadšení ke splnění úkolu, ke kterému se ze začátku hry nikdo příliš nehlásil.

Doufáme, že se nám první schůzkou podařilo navodit dobrou atmosféru a naladit stávající i budoucí skauty k celoročnímu programu.

Pro farní věstník napsal Kryštof Lachman.

Vedoucí oddílu

Pavel Balda
tel: 777 362 036
pardi@skaut.cz

Klubovna na Slovanech

Najdete nás v areálu zahrady dominikánského kláštera na Jiráskově náměstí v Plzni.

Tábor u Mileva

Každoročně pořádáme tábor na krásném břehu říčky Úhlavky, nedaleko obce Milevo u Kladrub.