Oslava 33 let střediska Zveme všechny současné i bývalé členy na oslavu 33 let našeho skautského střediska ICHTHYS Plzeň. Je to jedinečná příležitost setkat se se svými kamarády a kamarádkami z oddílu, i... více

Nejbližší akce

Odpoledne pro ukrajinské děti


Tábor 2018 - Ve stínu koruny

Na tábor se těší každý skaut, skautka, vlče i světluška – hlavně na společně strávených 14 dní se svými kamarády při učení se nových věcí. Dne 7.7. 2018 jsme se sešli u autobusu, rozloučili se s rodiči, a dva týdny, na které jsme se všichni celý rok tak moc těšili, začalo. První den jsme spíše jen vybalovali, ale nesmím opomenout, že bylo hned 1. zasedání městské rady, která odstartovala celotáborovou hru (CTH). V průběhu čtrnácti dní jsme se dozvídali, co je zapotřebí k vyléčení chorého krále Arnaulda I., a následně co zapříčinilo jeho smrt. V průběhu tábora se v jídelně objevovaly články, které nám měly poskytovat různé informace ohledně městečka Aringen. Všechny články však nebyly pravdivé a téměř každý novinář či pisatel si je nějak přikrášlil. Na to jsme však museli přijít sami. V rámci CTH jsme měli role rolníků­, kupců, rybářů, studentů univerzity, řemeslníků či strážců, díky kterým jsme se dozvídali, co se děje v království a poddanství. Co je zapotřebí dělat, jaké daně platit a co celkově dělat pro blaho města. Konec hry dopadl dobře. Byli odhaleni podvodníci, zvolena královna, soudce a noví zástupci lidu v radě. Jako krásné odměny jsme my, všechny děti, dostali lžíce s našimi jmény, pamětní kartu a dřevěnou minci s pečetí z jedné strany a skautskou lilií z druhé. Všem se nám dary moc líbily.

Celý tábor nebyl samozřejmě jen o CTH, ale i o nějakých menších povinnostech, které s kamarády ubíhaly mnohem rychleji. Každá družina měla vždy nějakou službu, přičemž se jednotlivé služby střídaly. Buďto noční hlídka, kde jsme přes celou noc i ráno pečlivě hlídali tábor před přepadem, nebo kuchyni, kde jsme našim táborovým kuchařům například pomáhali nakrájet nějakou tu zeleninu do polévky nebo mýt nádobí. Další službou byl dřevník, kde jsme sekali, řezali a chodili do lesa pro dříví do kuchyně nebo na táboráky. V rámci denní hlídky jsme zase měli za úkol pumpovat a dodávat vodu. Jako technická podpora jsme vypomáhali tím, že jsme třeba upravovali naší kapličku a celkově zkrášlovali náš tábor. Moc pěkné byly také večerní programy, kde jsme měli šanci se navzájem o sobě či o našem celkovém okolí něco nového dozvědět.

Velice jsme se pobavili i při dopoledních programech, kde jsme měli možnost rozšiřovat a zlepšovat naše skautské dovednosti.

Nezbytné je zmínit táborové ohně a buřťáky, při kterých jsme si zazpívali klasické písně s kytarou, bez kterých by se tábor rozhodně neobešel. Z našich malých světlušek a vlčat se ve čtvrtek stali velké skautky a skauti. Pečlivě se připravovali na svůj slib a v rámci přípravy museli udržet 24 hodin svůj slibový oheň.  Ve čtvrtek večer se od tohoto ohně zapálil slavnostní slibový oheň a nastávající skauti a skautky, vlčaty i světlušky mohli začít přistupovat ke svým slibům.

V polovině tábora nás přijeli navštívit rodiče, kteří se mohli pokochat táborovým životem se vším všudy, včetně nepořádku v našich stanech. Následující den nás skauty a skautky čekala 24hodinová hra, na kterou jsme se museli pořádně prospat. Světlušky a vlčata zažili pro změnu originální olympijské zimní hry.

Na těchto perfektních 14 dní se všichni budeme opět za rok těšit. Ještě jednou bych chtěla prostřednictvím tohoto článku poděkovat za všechny z oddílů Pardi a Fénix všem vedoucím, kteří se o nás starali, a dělali vše pro to, abychom si dlouhý (a přesto krátký) tábor užili.

Za 42. a 43. oddíl Eva C.

Vedoucí oddílu

Pavel Balda
tel: 777 362 036
pardi@skaut.cz

Klubovna na Slovanech

Najdete nás v areálu zahrady dominikánského kláštera na Jiráskově náměstí v Plzni.

Tábor u Mileva

Každoročně pořádáme tábor na krásném břehu říčky Úhlavky, nedaleko obce Milevo u Kladrub.